Gasztronómiai megoldásom
 

(A levél helyes megjelenése érdekében, kérjük engedélyezd a képek letöltését! Azért, hogy a leveleket nehogy spamnek gondolja a levelezőprogram, kérjük vedd fel ezt az e-mail címet a megbízható feladók listájára. Köszönjük!)

         

Megoldásaim

Önnek

Kivel nem fordult még elő, hogy váratlanul vendégek érkeztek, akiket meg is kell etetni. Esetleg gyors családi étkezést kell az otthon lévő alapanyagokból készíteni de semmi ötlet arra, mit főzzünk.

Ennek egyszer és mindenkorra vége az alábbi adatbázissal.
 
Receptjeim
 

Figyelmébe ajánlom megrendelhető recept adatbázisom. Az adatbázis folyamatosan bővül. Jelenleg több mint 7000 magyar és kb. 1500 német, angol és szlovák receptet tartalmaz. Ha valaki megrendeli, a bővítésekből automatikusan update-et kap. Természetesen az adatbázis több  nyelven is elérhető, de itt a recepteket mindenkinek magának kell felvinni. Jelenleg azon dolgozom, hogy az adatbázis indításakor választható legyen a kezelési nyel és ezzel együtt a felvitt receptek.

Az adatbázis története

Az adatbázis eredetileg csak a saját szórakoztatásomra készült. 2009-ben karácsonyra meg akartam lepni a nevelt lányaim valami olyannal, ami teljesen személyre szóló és egyértelműen tőlem származik. Mivel a nagyobbik már saját háztartást vezet, valamint mindig is érdekeltek a főzés rejtelmei, magától adódott, hogy ezt a kettőt össze lehet kötni. Az ő visszajelzéseik alapján bővült és módosult a program. A működésére mindaddig garanciát vállalok, míg az adatbázist rendeltetésszerűen  ( receptek bevitelére és megjelenítésére) használják.
 
Fentiek nem jelentik, hogy az adatbázisban tárolt receptekre is garanciát vállalnék, hisz ezek nem az én szüleményeim, nem is állt módomban mind kipróbálni. Ehhez talán egy élet is kevés volna.


Az adatbázis ismertetése

Az adatbázis egy kevésbé fejlett, régebbi verziója ingyenesen letölthető a honlapomról www.kzoli62.com. Természetesen ez regisztrációt sem igényel.
Mint említettem az adatbázis regisztrációt igényel. E nélkül is működőképes, de ebben az esetben nincs frissítés. Az alábbi képen a regisztrációs ablak látható.


 

Ha belépünk az adatbázisba (regisztrált verzió), akkor a következő felületet kapjuk.


Itt jól látható, hogy a receptek lapokon, különböző csoportokba vannak szétválasztva. Ezeket megpróbáltam logikusan és a leggyakrabban előforduló csoportokba rendezni.

Természetesen ez a szintű bontás még nem elegendő ahhoz, hogy a recepteket könnyen megtaláljuk és választani tudjunk közülük.

Ennek megkönnyítésére további két bontási szintet használok, melyek az összetevők és alcsoportok szerint automatikusan frissülnek.

Ha kikereste a kívánt receptet, akkor a receptre duplán kattintva a következő részletes leírás látható.Abban az esetben, ha nem tudja mit főzzön, az alábbi űrlap segítségével kereshet a receptek közt.


A csoport és összetevők kiválasztását követően először a feltételeknek megfelelő receptek mátrix formában jelennek meg. A kívánt receptre duplán kattintva látható a részletes leírás.

Az adatbázis úgy lett elkészítve, hogy a mai kor követelményeinek megfelelően akár lapos képernyőn, akár érintőképernyőn ki lehessen tenni a konyhában.

Ha a nyomtatási nézetet (nagyító) aktiváljuk, akkor a kiválasztott recept, mint lent látható, teljes képernyőre kerül. Ezzel lehetővé teszi a főzés közbeni tanulmányozást.Természetesen, ha arra van szükség, az adatbázis tartalma nyomtatható is.


A program 32 bites Windowsra készült MS Access 2003 adatbázissal. Az adatbázis ezen, vagy magasabb verziója, adott estben Runtime is elég, szükséges a futtatásához. (64 bites Windows esetében bizonyos funkciók, mint a nyelv választás, probléma lehet.)

Mint ígértem, lehetővé teszem a komplett adatbázis teljesértékű verziójának letöltését. 


Innen tölthető le


(Az állomány mérete miatt gyors Internetre lesz szükség !!!)

 
Üdvözlettel,
 
   Kovács Zoltán
KZK Solutions tulajdonos
 
 
Link a videóhoz

 


 Copyright © 2010-2017 KZK Solutions, All rights reserved.

Levelezési címünk:

kzoli62@gmail.com