KZK Solutions blog - KZK Solutions /kzoli62/

KZK Solutions
Go to content

Halszálka / Ishikawa diagram

KZK Solutions /kzoli62/
Published by Z. Kovács in Quality · 15 September 2021
Tags: QA8D
Mi az a halszálka diagram?

A Halszálka Diagram, másnéven „ok-okozati diagram” vagy Ishikawa Diagram (megalkotójáról, Kaoru Ishikawa japán minőség-ellenőrzési szakértőről kapta a nevét (1968)). A csapatok halszálka-diagram segítségével szemléltetik a probléma összes lehetséges okát és hatáselemzéssel előre jelzik a következményeket.

Az Isikava-diagramot legtöbbször a terméktervezésnél és a minőségi hibák megelőzésénél használják arra, hogy azonosítsák az összes potenciális faktort, amelyek felelősek lehetnek a végső hatásért. Minden tökéletlenséget okozó vagy kiváltó tényező egy újabb variáció forrását jelenti.

A Halszálka Diagram 4 előnye

1. A tünetek helyett inkább egy okra koncentráljon

A Halszálka Diagram használata segít a csapatoknak abban, hogy valóban eljussanak a probléma miértjéhez, ahelyett, hogy egyszerűen leírnák a helyzetet és figyelmen kívül hagynák a kiváltó ok másodlagos okait.

2. Az összes lehetséges ok egy pillanat alatt láthatóvá válik

A Halszálka Diagram több okot is megjelenít, logikai sorrendben, vizuálisan. Minden érdekelt fél feltárhatja és megértheti, hogy ezek holisztikusan hogyan illeszkednek egymáshoz.

3. Hozzon létre egy ötletet az ötleteléshez

Sok csapat a Halszálka diagramot használja kiindulópontként egy strukturált ötletbörzén, hogy nagyszámú lehetséges ötletet generáljon arról, mi lehet a kiváltó ok.

4. Koncentráljon mindenkit a kiváltó ok köré

Ahelyett, hogy a probléma okait önállóan azonosítanák, a Halszálka Diagram lehetővé teszi a csapat számára, hogy összpontosítson a közös munkára, a különböző lehetőségek elemzésére és rangsorolására mindaddig, amíg a kiváltó okhoz nem jutnak.

Hogyan készítsünk halcsont diagramot 3 lépésben

1. Határozza meg a probléma leírását

Hozzon létre egy állítást, amely pontosan elmagyarázza, mi a probléma, és hogyan, mikor jelentkezik. Ezt hozzá kell adni a diagram jobb oldalához, mint a hal „feje”. Mielőtt elmélyülne az okok feltárásában, győződjön meg róla, hogy csapata egyetért-e a probléma meghatározásában.

2. Határozza meg az okok kategóriáit

Milyen tág kategóriákba vagy területekbe tartoznak a lehetséges okok? Például, ha problémát próbál diagnosztizálni a szoftvertermékével, érdemes megnéznie a felhasználókat, a szoftvereket vagy a marketinget. Fizikai termék esetén embereket, módszereket, anyagokat, gépeket vagy környezetet is magában foglalhat. Próbálja meg a kategóriák számát tíz alatt tartani.

Sok cégnél, főleg az autóipar területén ehhez kiindulásnak a 6 M-et (Man, Method, Machine, Material, Measurement, Milieu) használják.
Az okokat általában a következő főbb csoportokba szokták sorolni ahhoz, hogy azonosíthatóak lehessenek ezek a különbözőségek:

  • Ember (Man): bárki, aki részt vesz az adott folyamatban
  • Módszerek (Method): hogyan megy végbe a folyamat és milyen előírások vonatkoznak rá, úgymint üzletpolitika, eljárások, belső szabályozások és törvényi előírások
  • Gép (Machine): bármely eszköz, amely szükséges a feladat elvégzéséhez (pl. számítógépek, szerszámok stb.)
  • Anyagok (Material): minden alapanyag, félkész és késztermék, amelyek szükségesek a végső termék előállításához
  • Mérések Measurement): minden adat, amit folyamatból származik és alkalmas a folyamat minőségének értékelésére
  • Környezet (Milieu): azok a feltételek, amelyek mellett az adott folyamat működik (pl. helyszín, idő, hőmérséklet, kultúra stb.)

3. Sorolja fel az okokat

Miután megvan a kategóriája, fel kell sorolni az egyes kategóriák egyedi okait. Ezek a halak „szálkáivá” válnak, amelyek alapján megalapozhatja a probléma kiváltó okának diagnosztizálását. Egyes csoportok a Halszálka-diagramot 5 Why-al együtt használják szisztematikusan mélyebbre ásni és feltárni az új lehetséges okokat.

Bár az 5 Miért-ről már írtam, de legközelebb ezt a témát nézzük meg, most minőségbiztosítási szempontból, a 8D-k kitöltését figyelembe véve.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Copyright KZK Solutions © 2010 - 2022 All rights reserved
Back to content