KZK Solutions blog - KZK Solutions /kzoli62/

KZK Solutions
Go to content

Az 5 Miért használata a 8D-knél

KZK Solutions /kzoli62/
Published by Z. Kovács in Quality · 1 October 2021
Tags: QA8D
Az 5W, azaz magyarul az 5 miért-módszertan a problémamegoldás egyik, elsősorban a lean vállalatoknál alkalmazott eszköze. Elterjedt neve 5 Why?, vagy 5 Miért? Nem szabad összetéveszteni az 5W+2H módszerrel. Segítségével alapvető ok-okozati kapcsolatok deríthetőek fel legfeljebb 5 "miért..." kezdetű kérdéssel, és megtalálható a probléma valódik oka (gyökérok, root cause). Néha kevesebb, mint 5 "miért..." kezdetű kérdéssel is eljutunk a megoldáshoz, de bonyolultabb esetben több "miért..." kezdetű kérdésre lehet szükség.

Az 5 Miért technika eredete

Sakichi Toyoda, a Toyota Industries alapítója, japán iparos, feltaláló az 1930-as években fejlesztette ki az 5 Whys technikát. Az 1970-es években vált népszerűvé, és a Toyota a mai napig használja a problémák megoldására.

A Toyota "menj és lásd" filozófiát vall. Ez azt jelenti, hogy a döntéshozatal azon alapul, hogy mélyen megértik, mi történik valójában az üzletben, nem azon, hogy mit gondolnak egy megbeszélésen.

Az 5 Miért technika hű ehhez a hagyományhoz, akkor a leghatékonyabb, ha a válaszok olyan emberektől származnak, akik gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek a kérdéses folyamatról vagy problémáról.

A módszer rendkívül egyszerű: ha probléma merül fel, akkor öt "Miért?" kérdéssel közelítik meg a kiváltó okot. Ezután, amikor egyértelművé válik egy megelőző intézkedés, azt követik, ezzel megakadályozva a probléma megismétlődését.

Mikor kell használni az 5 miért elemzést

Az 5 Miért-et használhatja a hibaelhárításhoz, a minőség javításához és a problémamegoldáshoz, de a leghatékonyabb, ha egyszerű vagy közepesen nehéz problémák megoldására használják.

Lehet, hogy nem megfelelő, ha összetett vagy kritikus problémát kell megoldani. Az 5 Miért elvezethet ahhoz, hogy egyetlen, vagy korlátozott számú nyomot kövessen, ha valójában több ok is lehet. Ilyen esetekben egy szélesebb körű módszer, például ok-okozati elemzés vagy hibamód és hatáselemzés (FMEA) lehet hatékonyabb.

Ez az egyszerű technika azonban gyakran gyorsan a probléma kiváltó okához vezethet. Tehát, amikor egy rendszer vagy folyamat nem működik megfelelően, próbálja ki, mielőtt mélyebben megpróbálná a problémát megközelíteni - és mielőtt megpróbálna megoldást kidolgozni.
Az eszköz egyszerűsége nagy rugalmasságot biztosít neki, és az 5 Miért jól kombinálható más módszerekkel és technikákkal, például a kiváltó okok elemzésével. Gyakran társul a Lean gyártással, ahol a pazarló gyakorlatok azonosítására és kiküszöbölésére használják. A Six Sigma minőségjavítási módszertan elemzési szakaszában is alkalmazzák.

Az 5 miért használata

A modell egy nagyon egyszerű, hét lépésből álló folyamatot követ:

1. Állítson össze egy csapatot

Gyűjtsön össze olyan embereket, akik ismerik a probléma sajátosságait és a kijavítani kívánt folyamatot. Vegyen be valakit, aki segítőként jár el, aki a csapatot a hatékony ellenintézkedések azonosítására összpontosíthatja.

2. Határozza meg a problémát
Ha teheti, kövesse nyomon a problémát. Beszélje meg a csapatával, írjon egy rövid, világos problémamegállapítást, amelyben mindannyian egyetértenek.

Például:
"Az A csapat nem teljesíti a válaszidőre vonatkozó célokat"
vagy
"A B szoftver kiadás túl sok visszagörgetési hibát eredményezett".

Ezután írja le nyilatkozatát egy táblára vagy öntapadó jegyzetre, és hagyjon elegendő helyet körülötte ahhoz, hogy hozzáadja válaszait az ismételt "Miért?" Kérdésre.

3. Kérdezze meg az első "Miért?"

Kérdezze meg csapatát, miért jelentkezik a probléma.

Például:
"Miért nem teljesíti az A csapat a válaszidejét?"

"Miért?" egyszerűen hangzik, de megválaszolása komoly gondolkodást igényel. Valójában megalapozott válaszok keresése: a ténylegesen megtörtént dolgokról kell beszámolniuk, nem pedig találgatásokra, hogy mi történhetett.

Ez megakadályozza, hogy az 5 miért csak deduktív érveléssé váljon, amely számos lehetséges okot generálhat, ezzel néha nagyobb zavart okozhat a hipotetikus problémák megközelítésében.

Csapattagjai egy nyilvánvaló okot, vagy több hihető okot hozhatnak fel. Rögzítse válaszaikat szűkszavú kifejezésekként, nem pedig egyes szavakként vagy hosszadalmas kijelentésekként, írja le őket a problémamutató alá (vagy mellé).

Például: Azt mondani, hogy "a kihívások túl nagyok", mint egy homályos "túlterhelt".

4. Kérdezd meg: "Miért?" Még négyszer

A 3. lépésben generált válaszok mindegyikéhez kérdezzen további négy "miért" -et egymás után. Minden alkalommal keresse meg a kérdést az imént rögzített válaszra válaszul.

Tipp:
Próbálja meg gyorsan áttérni egyik kérdésről a másikra, hogy teljes képet kapjon, mielőtt bármilyen következtetésre jutna.

Az 5 Miért módszer lehetővé teszi többféle nyom követését is.

5. lépés: Tudja meg, mikor kell megállni

Tudni fogja, hogy feltárta a probléma kiváltó okát, amikor a "miért" kérdésre nem kap több hasznos választ, és nem mehet tovább.

Az ok-okozati elemzésről (Ishikawa) már írtam. Egy másik, hatásos elemzési módszerrel az FMEA-val legközelebb foglalkozom.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Copyright KZK Solutions © 2010 - 2022 All rights reserved
Back to content